Приложението  му тепърва ще се развива в рутинната практика Лаборатория

...
Приложението  му тепърва ще се развива в рутинната практика Лаборатория
Коментари Харесай

Първият в България апарат за анализ на състава на бъбречни камъни вече e в “ЛИНА”

Приложението  му занапред ще се развива в рутинната процедура

Лаборатория „ ЛИНА ” разполага с новия и единствен до този миг в страната уред за разбор на бъбречни конкременти. Това е значимо както за пациентите, по този начин и за лекарите. Защо? Бъбречно-каменната болест или камъни в бъбреците е едно от най-честите урологични болести, което бележи растеж в разпространяването си. Причините са сложни и включват генетични, хранителни, метаболитни, метод на живот, банкет на някои лекарства. Известна е склонността към наново формиране на камъни, по тази причина разбирането на аргументите за образуването им може да спре и повторната им поява. А за това е належащо да се знае минералният състав на пикочните камъни. Именно това се дефинира благодарение на този уред. От точното диференциране на минералния състав зависи както лекуването, по този начин и превантивното и противорецидивно лечебно държание.

За да се понижи вероятността от рецидив би трябвало да се знае точният състав на бъбречния конкремент

Установено е, че 1 година след сполучливо лекуване към 10% от пациентите имат рецидив, след 5 години - 50%, а след 20 години - повече от 75%. Въз основа на състава на камъните и характерностите на тяхната конструкция се дефинират храните, които би трябвало да бъдат отстранени от диетата и съставът на водата, която би трябвало да се приема.

„ Стремежът ни за повишение на качеството на всеки разбор беше главен мотив  да въведем референтния способ за проучване на  конкременти, а точно инфрачервена спектроскопия с превръщане по Фурие. Доверихме се на международно потвърден производител - японската компания Shimadzu ”, декларира доктор Пламена Хараланова, експерт по клинична лаборатория.

Бъбречните конкременти се образуват вследствие на неравновесие на химичния състав на урината. Ако концентрацията на минерали и други съставки в урината е висока, това може да докара до образуването на кристали. Ако повода, водеща до тяхната поява не се в профил, тези кристали могат да се натрупат и да образуват камъни. Недостатъчният банкет на течности може да докара до съсредоточаване на урината, с което се покачва вероятността за формиране на конкременти.

Колко вида  биват бъбречните конкременти?
Калциеви камъни - към 80% от камъните в бъбреците се състоят от калций и оксалат под формата на съединенията калциев оксалат монохидрат (вевелит) или калциев оксалат дихидрат (веделит). Други калций съдържащи конкременти се състоят от калциевофосфатни съединения (апатит), калциев хидрофосфат (брушит), карбонапатит (далит). Причини за тяхното формиране са нараснал банкет на калций с храната или нараснало обособяване на калций от костите, хиперпаратиреоидизъм, интоксикация с Витамин D, някои лекарства. Струвитни камъни - те са формирани от примес от магнезий, амониев фосфат и калциев карбонат. Често са резултат от зараза с избрани типове бактерии, които могат да създават амоняк, който покачва рН на урината, като я прави алкална и улеснява образуването на струвит. Уратни камъни - главната им съставна част е пикочна киселина. Когато рН на урината спадне под 5,0 урината се насища с кристали на пикочна киселина и могат да се образуват уратни камъни. Наблюдават се при нараснал банкет на месо, при подагра, лекуване с тиазидни диуретици. Цистинови камъни - те са доста редки и се образуват при хора с наследствено метаболитно разстройство, което предизвиква високи равнища на цистин в урината, известно като цистинурия.
Обикновено бъбречните конкременти са със разбъркан химичен състав и по тази причина е значимо точното му установяване.

Какво съставлява новият способ и с какво е неповторим?

Апаратът употребява правилото на инфрачервената спектроскопия, при който през прахообразна проба, получена след механично смилане на камъка и сложена върху един кристал, минава инфрачервен  лъч. В резултат на взаимоотношението молекулните връзки в камъка гълтам част от лъчението, което дава присъща интерферограма, която с помощта на математически преобразувания (трансформация на Фурие) се трансформира в набор, който е неповторим и може да послужи като пръстов отпечатък на съединението. Апаратът разполага с доста богата база данни (специализирана библиотека с референтни спектри), с която той съпоставя всеки получен набор и за по-малко от минута дава най-близките съвпадения. Този способ има огромни вероятности и притегля от ден на ден вниманието на откривателите с опциите си за подкрепяне на ревматологичната диагностика, да вземем за пример за установяване на типа на кристалите в ставен пунктат. Приложението  му занапред ще се развива в рутинната процедура.Оценявайки обособените биомолекули на тестът, посредством анализиране на вибрационните и ротационни промени в равнището на инфрачервеното усвояване, може да се измерят разликите в серумния състав и да се открият аномалии в характерни молекули като протеини, липиди и други Непрекъснатият прогрес на компютърните технологии и използването на изкуствения разсъдък под формата на машинно образование и изкуствените невронни мрежи,  в композиция с FTIR спектроскопията, разрешава да се разшири още повече обсегът на приложимост на тази технология. На базата на такава композиция са създадени научни модели за отдиференциране на някои ревматологични болести като остеоартрит, ревматоиден артрит и анколозиращ спондилит. Не сме надалеч от времето, когато този способ ще откри много-по необятно приложение в медицината заради своята експедитивност на осъществяване и резултатност на добра цена.

Какви са преимуществата на апарата?

С него може да се прави разбор на доста дребни количества проба, както и на различен тип конкременти като жлъчни, слюнчени, което до този миг беше проблем, експедитивност на разбора и резултат, който с безапелационна акуратност дефинира съединението или съвкупността от съединения с техните процентни връзки.

Как се изследваха бъбречни конкременти до момента?

Досега съставът на бъбречните камъни се изследваше по много трудоемка процедура, включваща поредност от химични реакции, вследствие на които се откриват дадени йони по цветните съединения, които се получават, а отчитането от време на време може да бъде затруднено, изключително когато тестът е в малко количество, а това не е рядко.

Има ли условия, които би трябвало да бъдат спазени при проучване на новия уред?

Единственото, само че доста значимо изискване е, камъкът, който ще бъде донесен за разбор в лабораторията да бъде изцяло изсъхнал и да няма останки от кръв по него. Затова, отделеният по натурален път или оперативно конкремент, би трябвало първо деликатно да бъде почистен с дестилирана вода, да се отстранен кървави или белтъчни останки, да се остави да изсъхне изцяло по натурален път (без да се употребява нагряване) и чак тогава да се донесе в лабораторията за разбор.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР